Stołówka
Jadłospis
20.06.2022 - 23.06.2022
Poniedziałek 20.06.2022
Zupa z fasolki szparagowej z warzywami (10), chleb (13)
Makaron 3 kolory z twarogiem (5), borówkami i malinami
Herbata
Wtorek 21.06.2022
Barszcz czerwony z uszkami (13)
Placek po węgiersku
Kompot, kiwi
Czwartek 23.06.2022
Rosół z makaronem (13), warzywami (10)
Kotlet schabowy (2), młode ziemniaki z koperkiem, mizeria (5)
Ważne informacje
Zasady korzystania z usług stołówki:
- Cena obiadu wynosi 4,50 zł.
- Koszt ogólny w zależności od ilości zdeklarowanych dni (podaje intendentka).
- Okresem rozliczeniwym jest jeden miesiąc kalendarzowy.
- Rodzic zobowiazuje się do odbioru rozliczenia miesięcznego w siedzibie szkoły do piątego dnia miesiaca następującego po każdym okresie rozliczeniowym.
- Należności płatne są przelewem na rachunek bankowy o numerze: 51102024720000630204998227. W opisie przelewu należy podać: imię i nazwisko dziecka, klasę oraz miesiąc.
- Rodzic dokonuje wpłat za obiady z dołu, każdorozowo do 15 dnia miesiąca kalendarzowego następujacego po okresie rozliczeniowym.
- Rodzic zobowiazany jest poinormować szkołę o nieobecnosci ucznia najpóźniej do godz. 8.30 w dniu nieobecności. (osobiście lub telefonicznie pod nr telefonu 32 4220511) w sekretariacie szkoły lub u intendentki. W przypadku nie zgłoszenia informacji rodzi zostanie obciążony za obiad wydawany w dniu nieobecności dziecka.
REGULAMIN STOŁÓWKI
Szkoły Podstawowej nr 16 w Rybniku
1. Stołówka jest miejscem spożywania posiłków przygotowanych przez kuchnię szkolną dla uczniów, nauczycieli i pracowników SP nr 16 w Rybniku.
Obiady wydawane są dla:
-
uczniów wnoszących opłaty indywidualne,
-
dla dzieci, których dożywianie dofinansowuje MOPS,
-
dla pracowników szkoły, którzy opłacili posiłek.
-
Podmioty wymienione w pkt.2 korzystają ze stołówki po złożeniu pisemnej deklaracji wg wzoru obowiązującego w placówce i zatwierdzeniu listy przez dyrektora szkoły.
-
W stołówce nie wydaje się posiłków na wynos poza przypadkami uczniów przebywających na zwolnieniu lekarskim. Obiad wydawany jest wówczas rodzinie ucznia, która ma go dostarczyć dziecku do domu.
-
Koszt obiadu uwzględnia:
-
koszt surowców użytych do przygotowania posiłku
-
koszt wytworzenia posiłku
-
Pracownicy szkoły ponoszą całkowity koszt obiadu.
-
Pracownicy kuchni korzystać z obiadów mogą na zasadach określonych w Ponadzakładowym Układzie Zbiorowym Pracy dla Pracowników nie będących nauczycielami zatrudnionych w szkołach, przedszkolach i placówkach oświatowych, dla których organem prowadzącym jest Miasto Rybnik, zawartego w dniu 18 stycznia 2000 r.
-
Opłaty z tytułu kosztów żywienia należy wnosić w terminie do 15-go każdego miesiąca. Od nieterminowych wpłat naliczane będą odsetki.
-
Posiłki wydawane są w godzinach 11:15 do 13:35 w podziale na grupy z zachowaniem reżimu sanitarnego.
-
Przed wejściem na stołówkę uczniowie zobowiązani są do umycia rąk.
-
Podczas wydawania obiadów w stołówce mogą przebywać wyłącznie osoby spożywające posiłek.
-
Przed okienkiem, w którym wydaje się obiady obowiązuje kolejka w jednym szeregu. Uczeń odbiera posiłek i sztućce indywidualnie.
-
Podczas oczekiwania w kolejce na wydanie posiłku jak i podczas jego spożywania, wszystkich obowiązują zasady kulturalnego zachowania oraz przestrzegania bezpiecznej odległości.
-
Po spożytym posiłku uczeń zobowiązany jest odnieść brudne naczynia w wyznaczone miejsce.
-
W przypadku planowanej nieobecności w szkole należy zgłosić ten fakt przynajmniej 1 dzień wcześniej, a nieplanowanej do godziny 8:00 danego dnia (osobiście lub telefonicznie 32 42 20 511) w sekretariacie szkoły lub u intendentki.
-
Koszt niewykorzystanych obiadów odliczony będzie w następnym miesiąc
-
W stołówce wywieszony jest jadłospis na dany tydzień.
-
Posiłki przygotowywane są zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia oraz z rozporządzeniami.
-
Wszyscy korzystający ze stołówki szkolnej powinni dbać o ład i porządek na niej. Kurtki i tornistry uczniowie pozostawiają przed stołówką.
-
Należy przestrzegać poleceń wydawanych przez osoby dyżurujące oraz przestrzegać zasad bezpieczeństwa obowiązujących w stołówce.
-
Pracownicy kuchni i nauczyciele dyżurujący zobowiązani są do ograniczenia przemieszczania się po sali stołówki.